A
ALE - Familie vasta de beri obtinute din drojdie,
prin fermentatie la temperaturi inalte. Berile Ale sunt opuse berilor lager,
care sunt obtinute prin fermentatie la temperaturi joase. Berile din aceasta
familie sunt foarte aromate si includ mai multe tipuri de bere, diferite prin
culoare si gust. In Germania s-au pastrat cateva sortimente de bere Ale, cele
mai reprezentative fiind cele din zona renana: Altbier (Dusseldorf) si Kolsch
(Koln).
ALKOHOLFREI - Termen desemnand berile fara alcool.
ALSTERWASSER - Sinonim pentru berile Radler.
Variatiune de bere Radler prezenta in nordul Germaniei, caracterizata de o
cantitate superioara de bere, fata de cea de limonada.
ALTBIER - Termen care desemneaza toate berile produse
prin fermentatie la temperaturi ridicate avand o culoare aramie, chilimbarie
intensa spre maro, cu caracteristici asemanatoare cu cele ale berilor produse
in mod traditional in zona Dusseldorf din Germania. Sunt maltate, delicate si
au un gust amar.
ALT - Sinonim sau prescurtare pentru Altbier.
B
BERE - bautura
obtinuta prin fermentarea maltului de orz, la care se adauga hamei. In Germania
se accepta utilizarea termenului de bere doar daca bautura este produsa din 4
ingrediente: apa, malt de orz sau grau, hamei si drojdie, sau in alte cuvinte
daca respecta Legea Germana a Puritatii Berii. Este o bautura slab alcoolica si
nedistilata. Se obtine prin fermentarea drojdiei si a unui must fabricat din
malt, hamei si apa. Este preferat maltul de orz deoarece acesta ofera atat
enzimele necesare, cat si o aroma tipica de malt. Gustul amar si aroma beri
provin de la hamei, care are si rol de conservant. Dioxidul de carbon determina
formarea unei spume abundenta.
BERE ALBA - Termen care desemneaza in Germania berile din
grau, Weiss.
BERE BLONDA - Termen care desemneaza in Germania de
obicei berile de culoare aurie, filtrate, precum Pilsner, Helles sau Lager.
BERE BRUNA - Termen care desemneaza in Germania berile de
culoare maronie, precum Bock, Doppelbock, Altbier sau Dunkel.
BERE NEAGRA - Termen care desemneaza in Germania berile
de culoare inchisa, precum Schwarzbier.
BERE FARA ALCOOL - Tip de bere slab alcoolizata.
Concentratia de alcool care desemneaza o bere non-alcoolica este diferita de la
tara la tara. In Germania trebuie sa fie de sub 0,5-1%.
BERLINER WEISSE - Bere alba nefiltrata specifica
Berlinului. Considerata cea mai sarata bere din lume, este un sortiment ce
beneficiaza de "denumire de origine controlata" si astfel poate fi
realizat doar in Berlin. Este o bere de fermentatie inalta, cu carbonatare
ridicata, si alcool intre 2,5-3% si se poate servi cu sirop de fructe sau
schnaps (shot denumit "Schuss" in germana).
BOCKBIER - Tip de beri Lager, cu o concentratie ridicata
de alcool (mai strong) si o aroma puternica de malt. Aceste beri au o culoare
ce variaza de la galben-auriu la maro inchis. Sunt maltate, robuste si dulci.
BOCK - Sinonim sau prescurtare pentru Bockbier.
D
DIESEL- Cocktail de bere cu Cola.
DOPPELBOCK - Beri bock duble, mai inchise la culoare
decat Bock-urile, dar mai dulcege si mai incisive, mai cu seama la nivelul
concentratiei de alcool.
DORTMUNDER EXPORT- Sortiment de beri de fermentatie
la temperaturi joase, produse in mod traditional in Germania, la Dortmund, si
care s-au extins in toata Germania. Sunt beri lager, usoare, cu corpolenta
scazuta, a caror culoare variaza de la blond la auriu si care prezinta o aroma
intensa de hamei, avand un gust amar.
DROJDIA DE BERE- produs natural folosit pentru
fermentarea mustului de bere. Drojdia de bere se foloseste doar sub forma de
cultura pura si este de doua tipuri: de fermentatie superioara (inalta) si de
fermentatie inferioara (joasa). Cantitatea de drojdie folosita pentru
insamantarea mustului este de 0,5-1 litru la 100 de litri de must. Dupa
fermentare, drojdia de bere se recolteaza, se spala si poate fi folosita din
nou de circa 10 ori.
DUNKEL- Sortiment de beri inchise la culoare,
asociate cu Bavaria, de unde provine stilul acesta de bere. Ca toate berile
bavareze, Dunkel-urile tind sa fie maltoase, cu aroma subtila de hamei si mai
putin amarui. Gradul de alcool variaza intre 4,8-5,6%.
DUNKELWEIZEN- Sortiment ce desemneaza versiunea
nefiltrata a berilor Dunkel.
E
EISBOCK-
Beri de tip bock ce sunt racite si inghetate in timpul productiei. Astfel, apa
ingheata inaintea alcoolului si, atunchi cand gheata se sparge, nivelul de
alcool se concentreaza, dand nastere unei beri foarte robuste.
EXPORT-
Sinonim sau prescurtare pentru berile Dortmunder Export.
F
FESTBIER- Termen ce
desemneaza berile de la festivalul Oktoberfest, identic cu sortimentul
Oktoberfestbier si similar sortimentului Marzen. Deoarece apelativul de
Oktoberfestbier poate fi utilizat doar de berariile bavareze care participa la
festivalul munchenez, berariile din restul Germaniei sunt nevoite sa foloseasca
denumirea de Festbier (bere de festival). Este o bere mai strong, mai inchisa
la culoare si cu continut mai ridicat de zaharuri (din cauza fermentarii mai
indelungate) decat traditionala bere bavareza Helles.
FRUCHTBIER- Bere cu
fructe; cocktail de bere cu suc de fructe (de exemplu Radler).
H
H
HAMEI- Planta
erbacee agatatoare cu flori galben verzui, cultivata in zonele cu clima rece,
ale carei inflorescete aromatice si amare se intrebuinteaza la fabricarea
berii, initial ca si conservant. Florile de hamei uscate au ca scop adaugarea
gustului amar la bere si echilibrarea gustului dulce al maltului de zahar.
HEFEWEIZEN- Sortiment
de bere din grau, nefiltrata. Termen utilizat mai mult de straini, germanii
preferand denumirea de Weissbier. Provine de la alaturarea cuvintelor
"hefe: - drojdie, si "weizen" - grau.
HELLES- Sortiment
de bere blonda filtrata, specific Bavariei. Inrudit cu Dortmunder Export,
termenul se refera la o bere de fermentatie joasa ceva mai seaca decat cea
Lager sau Export, dar cu un gust mai putin intens de hamei in comparatie cu o
bere Pilsner. Denumirea provine de la cuvantul "Hell" care inseamna
deschis si care se refera la culoarea galben deschis pe care o au berile
Helles.
HELL- Sinonim sau
prescurtare pentru berile Helles.
HELLERBOCK- Sinonim
pentru sortimentul Maibock. Cunoscute si ca HELLES BOCK.
I
ICEBIER- Varianta a
berilor eisbock bavareze. Berile din aceasta categorie sunt deschise la
culoare, sunt produse prin scaderea treptata a temperaturii pana la -4 grade
Celsius, in etapele de maturatie si de fermentatie.
K
KELLERBIER-
Sortiment de beri nefiltrate cu gust intens de hamei. Sunt prin excelenta
nepasteurizate si nefiltrate si fermentate in cuve/tancuri deschise. Sunt
caracterizate de o carbonatare redusa. Denumirea inseamna "beri de
pivnita" deoarece sunt lasate la maturat in beciuri racoroase, in butoaie
de lemn, cu fermentare vie (drojdie inca activa). Au o culoare chilimbarie.
Originare din Franconia.
KELLER- Sinonim sau
prescurtare pentru berile Kellerbier.
KOLSCH- Sortiment
specific zonei Koln (unde detine apelativ de origine controlata, care inseamna
ca poate fi produs doar in Koln). Bere de fermentatie inalta (cea mai
importanta bere Ale din Germania alaturi de Altbier), obtinuta prin fermentarea
la temperaturi calde (13-21 grade) si apoi prin racirea la temperaturi scazute,
carbonatata natural, mai putin amara decat berile Lager dar de culoare
asemanatoare.
KRISTALLWEIZEN-
Termen ce desemneaza berile de grau filtrate. Inrudite cu Hefeweizen, care sunt
nefiltrate. Au un gust si o carbonatare ridicata ce le aseamana cu vinurile
spumante.
L
LAGER- Termen care
desemneaza berile de fermentatie la temperaturi scazute si de culoare deschisa,
aurie. Produse intaia oara de berarul german Josef Groll in orasul ceh Plzen,
berile lager au revolutionat industria berii, astazi majoritatea berilor din
lume fiind Lager. Pana la berile Lager, berea predominanta in Europa era berea
Ale (bere de fermentatie inalta). Stilul este caracterizat de un gust
racoritor, corpolenta medie si culoare blond auriu. In Germania, Lagerbier
desemneaza berile mai slab alcoolizate, de o corpolenta (body) scazuta si gust
amarui mai putin pronuntat.
LANDBIER- Insemnand
"bere de tara", sortimentul provine din berea produsa artizanal de
taranii germani in propriile gospodarii. Cum taranii romani produc vin sau
tuica, la fel agricultorii germani produc inca din timpuri stravechi bere. Este
mai putin concentrata si cu gust de hamei putin sesizabil. Gust bogat de
cereale.
LATZENBIER- O
variatie mai strong si mai inchisa la culoare a berilor Altbier din Dusseldorf.
Cunoscute si sub denumirea de Sticke Alt.
LEICHTBIER- Termen
desemnand berea dietetica (cu continut mai redus de calorii si alcool).
LEICHTE- Sinonim
sau prescurtare a berilor Light, Leichtbier.
M
MAIBOCK- Sortiment
de bere strong specific Bavariei. Cunoscut si ca Hellesbock, se produce prin
toamna-iarna si este bun de consumat in luna mai de unde si denumirea). Gust
pronuntat de malt, concentratie alcoolica de 6-7%.
MALT- Produs
obtinut din boabe de cereale incoltite, uscate si macinate, folosite la
fabricarea berii si a spirtului sau, prajit, la prepararea unui surogat de
cafea. Maltul este, in general, de trei tipuri: brun, blond si caramel.
MALZBIER- Bere de
malt; este de fapt o bautura racoritoare cu foarte putin alcool si care se
obtine din amestecul de malt cu suc de fructe. Procedeul de obtinere se
aseamana cu cel al berii, dar fara etapa de fermentare.
MALTA- Sinonim sau
prescurtare a berilor Malzbier.
MARZEN- Berile
tipic germane produse la Munchen, in luna martie, pentru a fi consumate toamna,
de obicei la Oktoberfest. Sunt beri Lager cu un gust si continut ridicat de
malt, sunt dulci, mediu-robuste si agreabile.
MIXBIER- Cocktail
de bere. Ready To Drink constand in amestec de bere si suc (Cola, limonada,
oranjada, etc).
MIX- Sinonim sau
prescurtare pentru Mixbier.
MUNCHENER- Malt
brun tipic zonei orasului Munchen, din Germania. Intra in componenta berilor de
tip lager ceva mai tari (Bock, Dunkel) si au o culoare mergand de la aramiu
inchis pana la maro, cu un gust condimentat. Berile cu gust pronuntat maltat
contin de obicei malt Munchener.
MUST DE BERE-
Solutia obtinuta din zahar de malt, fiarta impreuna cu hameiul, inainte de
fermentare.
O
OKTOBERFETSBIER-
Sortiment de bere, similar Marzen, si identic cu Festbier, care se serveste
exclusiv in timpul festivalului de bere Oktoberfest din Munchen. Poate fi
produs sub aceasta denumire doar de berariile din Munchen care participa la
festival.
P
PILSNER- Beri Lager
clasice, de culoare auriu deschis. Au, in general, un buchet floral si aromat
si un gust sec. Produse intaia oara de berarul german Josef Groll in orasul ceh
Plzen, de unde si denumirea. La aparitia primei beri de acest tip, se
caracteriza astfel: bere clara, de culoare galbena datorate drojdiei speciale,
apei moale din Boemia de Vest, orzului cu un continut scazut de proteine,
hameiului uscat din �atec si apei din izvoarele zonei cu un grad foarte scazut de
salinitate. Berea fermenteaza si se matureaza timp de doua sau trei luni, la o
temperatura constanta de 1�-2� C. Berile de tip Pilsner moderne au preluat
tehnica lui Groll, revolutionara prin tipul de fermentare al drojdiilor. Berea
Pilsner este o bere Lager de culoare blond intens, limpede, cu carbonatare
moderata, si note puternice amarui (pe toata durata degustarii, mai ales
retrogust).
PILS- Sinonim sau
prescurtare a berilor Pilsner.
PREMIUM- Termen
care desemneaza berile de calitate superioara.
R
RADLERMASS-
Sortiment rezultat din amestecul de bere Pils sau Helles si limonada sau suc de
lamaie. Berea a fost inventata de un carciumar Franz Xaver Kugler, care a
servit Radler ciclistilor care faceau turul Bavariei pentru ca acestora sa nu
le fie afectata concentrarea. Denumirea Radler inseamna in germana
"ciclist" iar mass provine de la 1 litru, cat era initial halba de
Radlermass.
RADLER- Sinonim sau
prescurtare a berilor Radlermass.
RAUCHBIER-
Sortiment de beri afumate. "Rauch" inseamna in germana fum. Este de
fapt o bere Marzen de fermentatie joasa a carei aroma specifica de fum provine
din maltul care este afumat cu ajutorul crengilor de fag.
RUSSBIER- Sortiment
care provine din amestecul de bere din grau (bere alba) cu limonada sau suc de
lamaie. Echivalentul Radler-ului numai ca berea Pils sau Helles este inlocuita
cu bere Weiss (fie filtrata dar si nefiltrata).
RUSS- Sinonim sau
prescurtare a berilor Russbier.
S
SCHWARZBIER- Berea
neagra de referinta din Germania. Spre deosebire de berile negre britanice,
Stout (de pilda Guinness) berile negre germane sunt dulci, caramelizate si cu
aroma de cafea. Corpolenta medie, gust pronuntat de malt prajit, culoare
inchisa, textura cremoasa, spuma abundenta. Note alternante dulce-amarui, note de
ciocolata si vanilie. Denumit uneori si Schwarz Pils (Pils negru) in mod eronat
deoarece, spre deosebire de berile Pilsner, berile Schwarzbier nu sunt amarui.
Final sec. Grad alcoolic de 4,5-5%. denumirea provine de la "schwarz"
care inseamna "negru" in germana.
SUPER-PREMIUM-
Termen ce desemneaza berile premium care ajung la nivelul de excelenta din
punct de vedere calitativ. Categorie comerciala rezervata doar berilor
extraordinar de calitative si care se adreseaza unui public cunoscator de bere.
U
URBOCK- Termen care
desemneaza vechile beri Bock din nordul Germaniei, si care se produc respectand
vechile tehnici de berificare de fermentatie inalta. Practic o bere Ale Bock,
spre desoebire de Bock-urile clasice care sunt fermentate la temperaturi joase
(Lager).
V
VIENNA- Termen
folosit la desemnarea anumitor tipuri de bere lager, cu o culoare tipica,
rosiatica, caracterizata prin aroma delicat-maltata, cu un continut mai redus
de hamei. Berile Viena autentice erau cele rosii produse la Viena de Anton
Dreher (cu origini germane) in secolul XIX, disparute apoi si redescoperite
acum de anumite fabrici de bere. Maltate ferm, au un gust prajit compensat de
caracterul amar al gustului fin de hamei.
VOLLBIER- Termen
insemnad "bere plina" si care se refera la extractul primar prezent
in bere, cuprins intre valorile de 11-14 grade Plato. 99% din berile
comercializate in Germania se incadreaza in aceasta categorie.
W
WEIHNACHTSBIER-
Sortiment de bere de sezon, destinat Craciunului, specific Bavariei. Sunt beri
Bock ceva mai strong (8-9% alcool) si mai inchise la culoare. Se pot servi
condimentate, intocmai ca vinul cu scortisoara. Se servesc in luna decembrie.
WIENERBIER- Sinonim
pentru berile Vienna.
WIENER- Prescurtare
pentru berile Wienerbier (Vienna).
WEISSBIER- Termen
utilizat in Germania pentru a desemna berile din grau sau berile albe. Daca
sunt imbuteliate cu drojdie se numesc Hefeweisse, daca sunt chihlimbarii se
numesc Dunkel Weisse, iar daca au o anumita stralucire dupa ce filtrarea
adecvata a fost efectuata, acestea se numesc Kristall Weisse. in sudul
Germaniei dar mai ales in afara Germaniei sunt identificate prin termenul
Weizen (care inseamna "grau"). De cele mai multe ori, au aroma de
fruct, amintind de cuisoare si banane si un gust usor acrisor. Berile nefiltrate,
blonde de acest tip, sunt usor tulburii. Conform Legii Germane a Puritatii
Berii, berile Weissbier trebuie sa contina minimum 50% malt de grau iar restul
orz. Berile albe din Bavaria contin de regula 70-80% malt de grau.
WEISS- Sinonim sau
prescurtare pentru berile Weissbier.
WEIZENBIER- Bere
din grau. Sinonim pentru berile Weissbier.
WEIZEN- Sinonim sau
prescurtare pentru berile Weizenbier si Weissbier.
WEIZENBOCK- Termen
desemnand berile Bock din grau. Se deosebesc de Hellerbock (sau Helles Bock),
care sunt realizate din orz (malturi de Pils, Helles sau Vienna). Maltul de orz
prajit da gust caramelizat Bock-urilor, pe cand maltul de grau le da un gust
mai fructat si condimentat.
WEIZENDOPPELBOCK-
Termen desemnand berile Doppelbock din grau. Gust mai putin pronuntat de cafea
decat in cazul Doppelbock-urilor cu malt de orz (Pils, Vienna, etc.). Note de
vanilie, fructe de padure. Savoare pronuntata de cereale. Bautura servita ca un
digestiv in Germania, asemeni lichiorurilor.
WEIZENEISBOCK-
Termen desemnand berile Eisbock din grau. Gust mai pronuntat de condimente
(cuisoare, nucsoara, scortisoara), ciocolata amaruie si cafea neagra tare.
Z
ZOIGLBIER- Variatie
a sortimentului Keller, realizat in nordul Bavariei. Bere de fermentatie joasa.
Principala diferenta este ca berile Zoiglbier sunt maturate un timp mai redus
decat Keller-urile.
ZOIGL- Sinonim sau
prescurtare pentru berile Zoiglbier.
ZWICKELBIER-
Versiunea mai slab alcoolizata si mai deschisa la culoare a berilor Keller.
Marea diferenta este ca berile Zwickelbier sunt fermentate in tancuri inchise
(cu capac) si au grad alcoolic mai redus (sub 5%), carbonatare mai ridicata
ceea ce da o spumare mai consistenta decat la Keller. Gustul de hamei este mai
putin pronuntat ca la Keller. Realizate tot in regiunea Franconia. Zwickelbier
se matureaza un timp mai redus decat Keller-urile si se servesc proaspete, in
primele luni dupa maturare, spre deosebire de Keller-uri care pe masura ce se
invechesc devin mai bune.
ZWICKL- Sinonim sau
prescurtare pentru berile Zwickelbier.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu