20150313

Alira Cabernet Sauvignon 2010 | ALIRA ... prezentare


Rosu | Sec | Cabernet Sauvignon 100% | 2010 | producator Winero Crama (1) | brand Alira (2) | podgoria Ostrov - Aliman (3) | regiunea viticola Terasele Dunarii (4) | Romania | Terasele Dunarii IG (5) | Alcool: 13,5% vol. | Volum: 75 cl | Oenolog: Mark Dworkin (6) |

CARACTERIZAREUn vin tanar, complex, cu o exprimare foarte precisa, produs din prima recolta din plantatia noua. Notele aromatice dure de condiment si piele tabacita se combina cu tente mai dulci de pere carnoase si coacaze negre. La primul contact, gustul pare firav, dar taninurile cerneloase si granulate ii asigura o evolutie ascendent-progresiva, pe final devenind viguros si intens, cu senzatii de curmale, ghimbir si pruna. Alcoolul este

20150308

9 martie - Cei 40 de mucenici


Cei 40 de mucenici
Foto: lauraadamache.blogspot.com
În fiecare an, în ziua de 9 martie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte cei 40 de mucenici. Aceştia au fost soldaţi creştini de diverse origini  care au trăit pe vremea împăratului Licinius, un prigonitor al creştinilor.
Mucenicii au fost siliţi de guvernatorul Armeniei să renunţe la credinţa lor şi, fiindcă au refuzat, au fost întemniţaţi timp de opt zile şi bătuţi cu pietre, condamnaţi la moarte prin îngheţare, în lacul Sevastiei.
Atunci, mucenicii au început să se roage Mântuitorului pentru a le uşura sarcina şi a rezista frigului.

20150306

Vinuri vechi romanesti, intrate in legenda



Vinurile romanesti vechi, dinainte de filoxera, raman pentru noi, cei de azi, necunoscute. Doar odele inchinate lor, in versuri sau proza, mai strabat timpul.
Cine n-a băut, nu mai bea! Uricani nu mai există decît în amintirea pioasa a cîtorva ieșeni (…). După cum Pîhneștii e vin rosetesc și Cotnarul rosnovănesc, Uricanul e in origine vin Sutzu. Acel despre care scriu eu provenea din Crăcană și luase ființă inainte de filoxeră. Era decolorat de vechime, de-un roz crepuscular și, vorba cronicarului, iscusit miros făcea.
Pastorel Teodoreanu, Inter pocula 

20150304

Sarbatoarea Caloianului

Sarbatoarea Caloianului
Ca sa cheme ploaia,  oamenii obisnuiau sa trimita un mijlocitor. Trimisul lor il inchipuia pe Caloian, faptura a apei. Nu se mai stie exact cine era Caloianul. Fetele si femeile satului modelau un om din lut, cu mainile pe piept, il puneau intr-un cosciug mic, il boceau, incercand cu ajutorul unei cepe, sa-si provoace cat mai multe lacrimi. Plansul era obligatoriu. Apoi tamaiau papusa si o ingropau intr-un loc necultivat sau la fantana satului.
Dupa trei zile, potrivit traditiei, Caloianul invia, deci il dezgropau si il

20150303

Niciodata, vin sec dupa unul dulce

Inter pocula - AL.O.Teodoreanu (Pastorel)
"Al.O.Teodoreanu (Pastorel) si-a creat (involuntar) si o aureola de gastronom si "oenolog" incercat, care stie sa insoteasca festinurile, cind "gratarul e la punct si vinul la gheata", cu o cozerie spirituala inepuizabila, dovedita cu prisoninta prin savuroasele Cronici ale gastronomului, prin rubrica Politica vinului, semnate pe vremuri in diferite publicatii, prin Planetele de gastronom generos daruite pe servetelele restaurantului bucurestean "Hanul Ancutei", deschis in 1936 de scriitorii moldoveni sub patronajul marelui lui mentor si prieten, Mihail Sadoveanu, sau prin volumul de epigramatica Vin si apa. Pricepatorul in aceste delicate arte ne-a lasat si o opera scinteietoare: o carte (manuscrisa) strabatuta de verva-i caracteristica si gluma fina, petulanta, Romania gastronomica, si un caiet de versuri Inter pocula."  Titus Moraru, prefata la Inter pocula