20130328

Vinul ... definitie, legislatie, criterii de calitate si clasificari (I)


Vinul ... definitie, legislatie, criterii de calitate si clasificari (I)Vinul este una din băuturile alcoolice cele mai apreciate.
Consumat cu moderaţie are asupra organismului multiple acţiuni benefice, fiind considerat de Plutarh „cea mai folositoare dintre băuturi, cel mai bun dintre medicamente şi cel mai căutat dintre alimente” iar de Louis Pasteur “cea mai sanatoasa si mai igienica dintre bauturi.”
Producerea şi comercializarea vinurilor este reglementată de legislaţia fiecărei ţări, iar pe plan internaţional sunt armonizate cu cele ale Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), cu sediul la Paris, şi cu reglementările Uniunii Europene (UE).

AMPRENTA Muscat Ottonel 2011 | M1.Crama Atelier ... pareri despre vin

M1 Crama Atelier
Aroma specifica este absolut exploziva (in sensul cel mai bun al cuvantului), cu flori, miere si, in primul rand, mult strugure.
Gustul este proaspat, rotunjit si usor onctuos. Chiar daca la o degustare „simpla” (adica doar vin si atat) s-ar simti parca nevoia unui mic plus de aciditate, atunci cand este folosit in conformitate cu menirea sa (adica acompaniind deserturi) e absolut perfect. 
Postgustul nu e din calea-afara de lung, dar asta nu face decat sa amplifice dorinta de a lua o noua gura din acest Muscat de exceptie.
www.costachel.ro - sept 2012

AMPRENTA Muscat Ottonel 2011 ... fisa vinului


M1 Crama AtelierSOI: Muscat Ottonel 100%
DOC-CIB MURFATLAR

TIP VIN: dulce

AREAL: Ferma 3 “Pe piatra”, Ferma 12 “Canal”

NOTE: Culoarea este un auriu proaspat si bogat. Vinul este parfumat, cu arome intense si fine, foarte tipice soiului Muscat. Regasim note florale, petale de trandafir, dulceata si mirodenii. Gustativ, vinul este foarte proaspat, delicat, persistent si cu un echilibru placut intre zahar si aciditate.

Podgoria Dealul Mare ... anul de recolta 2012

Dealu Mare Ceptura 2012
"2012 nu a fost tocmai un an fericit pentru producatorii din Romania si in special pentru cei din Dealul Mare: productia mica si caldurile bruste si excesive care au dus la acumulari mari de zahar si coacere rapida, si-au spus cuvantul. 
Nici in restul continentului european situatia nu a stat mai roz… "   
www.provin. ro - feb 2013


Comanda de pe VinPenet.ro


Faurar Alb de Ceptura 2012 | DAVINO ... pareri despre vin

cupaj alb Faurar 2012
ASPECT (Culoare): Galben pai, cu nuante tinere, verzui spre menisc;
NAS: Direct, intens, puternic aromat, bombastic, usor drojdios in dechidere. Te izbeste apoi cu un cocktail de fructe coapte, preponderent exotice, plus note de pepene galben, mere si pere parguite. In fundal defileaza sfios nuante florale de soc si tuse de citrice in gama dulce (portocale, gref rosu, etc). Agitat in pahar Sauvignon Blanc responsabil de bomba de fruct de mai sus isi dezvaluie usor aromele tipice de agrise si chestii associate cu pisicile.
GUST: Atac in note proaspete, urmat de o evolutie marcata de un corp mediu, liniara si o aciditate salbatica, usor dura (probabil ca Rieslingul mai are nevoie de ceva timp in sticla sa se imprieteneasca cu Sauvignon-ul si Feteasca). Senzatiile gustative duc spre citrice de gen gref si aceleasi fructe exotice, dar cu o intensitate mai mica decat in nas. 
FINALUL este amarui, chiar picant pe alocuri, cu o aciditate care creste spre cote de nebanuit. Unora le-ar putea parea usor iesita din corp, dar mie personal imi plac vinurile mai acide, crocante, care iti lasa un “feeling” proaspat pe palatin, deci chestia asta constituie un plus. 
POSTGUSTUL este tonic, cald, insotit de nuante de citrice (clasice de data asta: lime, gref alb) si mere verzi plus tente usor minerale.

20130327

DAVINO Purpura Valahica 2009 ... fisa vinului


Date tehnice: 
DAVINO Purpura Valahica 2009
Soi: Feteasca Neagra
An de recolta: 2009
Denumire de origine: Dealu – Mare | Ceptura
Alcool: 13,7% vol.
Aciditate totala: 4,5 AT
PH: 3,5
Zahar rezidual < 2,7 gr / l
Data recoltarii: 8 oct. 2009
Brix la recoltare: 25,8
Marime lot: 25.300 sticle
Data imbutelierii: 21 ian. 2011

Chateau Domenii Blanc 2011 | DAVINO ... pareri despre vin

cupaj alb davino 2011"Chateau Domenii Blanc 2011 este un cupaj din soiurile Sauvignon Blanc şi Fetească Albă, un vin sec ce se prezintă atrăgător, cu o culoare verde-gălbuie, limpede şi strălucitoare.

Un cupaj interesant, din două soiuri cu potenţial, Sauvignonul Blanc, cu notele sale primare, sălbatice, intense şi pătruzătoare se amestecă şi se îmblânzeşte în Feteasca Albă, cu notele sale delicate, cuminţi, florale, contopindu-se parcă într-un veritabil joc al aromelor fine.

Debutează, la primul contact cu nasul, prin arome tipice soiurilor care-l compun, notele florale şi de citrice fiind dominante, intense, pătrunzătoare.

DAVINO BLANC Revelatio 2011 ... fisa vinului


cupaj alb davinoDate tehnice: 
Soi: Sauvignon Blanc | Feteasca Alba
An de recolta: 2011
Denumire de origine: Dealu – Mare | Ceptura
Alcool: 13,9% vol.
Aciditate totala: 5,9 AT
PH: 3,1
Zahar rezidual: < 3,82 gr / l
Data recoltarii: 29 sept. 2011
Brix la recoltare: 24
Marime lot: 12.910 sticle

CEPTURA Feteasca Neagra 2010 DAVINO ... fisa vinului


Date tehnice
Feteasca Neagra 2011
Soi: Feteasca Neagra
An de recolta: 2010
Denumire de origine: Dealu – Mare | Ceptura
Alcool: 14,6% vol.
Aciditate totala: 4,57 AT
PH: 3,51
Zahar rezidual: 3,98 gr./I
Data recoltarii: 21 oct. 2010
Brix la recoltare: 25,4
Marime lot: 12.440 sticle
Data imbutelierii: 30 mar. 2012

CEPTURA ALB 2011 DAVINO ... fisa vinului


Sauvignon_blanc_Feteasca_alba_2011_davinoDate tehnice:
Soi: Sauvignon Blanc | Feteasca Alba
An de recolta: 2011
Denumire de origine: Dealu – Mare | Ceptura
Alcool: 13,9% vol.
Aciditate totala: 5,94 AT
PH: 3,12
Zahar rezidual: 3,4 gr./l
Data recoltarii: 26 sept. 2011
Brix la recoltare: 24,2
Marime lot: 33.067 sticle
Data imbutelierii: 27 ian.2012

20130324

Regiunea Viticola a Dealurilor Banatului (a IV-a) - zona C I



Regiunea viticola a Dealurilor Banatului este specializata în producerea de vinuri albe si roze de masa si in mai mica masura a vinurilor albe si rosii de calitate superioara. Soiurile reprezentative pentru aceasta regiune sunt cele albe - Creata de Banat, Majarca alba, Steinschiller, Riesling italian, Sauvignon, dar si soiuri pentru vinuri rosii - Cadarca, Burgund mare, Merlot si Pinot noir.
Cultura soiurilor pentru struguri de masa are o pondere mai redusa, iar soiurile intalnite sunt cele cu maturare mijlocie: Chasselas doré, Muscat de Hamburg si Muscat d’Adda.


20130321

Vin cu indicatie geografica (IG) ... dictionar de vin


Vinul cu Indicatie Geografica (IG) este la origine un vin DOC (denumire de origine) care, dupa producere este vandut unei alte crame. 
Spre exemplu, ati cumparat un vin marca Murtfatlar cu specificatia "Dealurile Munteniei". Prin urmare, acest producator a cumparat vinul DOC de la o alta crama din zona Munteniei, la imbuteliat si l-a vandut sub marca proprie, dar specificand zona din care provin strugurii din care s-a obtinut vinul respectiv. 
In cele mai multe cazuri trebuie specificat si producatorul vinului. In cazul unui cuvee cu indicatie geografica, soiurile folosite trebuie sa provina din aceeasi zona si sa fie din acelasi an de productie. 

20130317

Vinul potrivit

Vinul potrivit langa mancarea preferata inseamna o masa reusita. Atunci cand asocierea vin - mancare este echilibrata, fara ca un anumit gust sa fie dominant, caracteristicile vinului raman neschimbate, iar calatoria gustativa devine memorabila.

Vinul si branza reprezinta una dintre cele mai fericite combinatii. Dar nu orice tip de vin se potriveste cu orice tip de branza: 
- Branza alba, proaspata trebuie servita cu un vin mineral
- Branza bogata in consistenta, moale merge cu un vin alb intens sau un rosu usor;
- Branza de consistenta tare, inchisa la culoare se potriveste cel mai bine cu un vin bogat in aroma;
- Branzeturile “à la française” servite la sfarsitul mesei se completeaza cel mai bine cu un Merlot;