20131206

Sf. Neculai oranduieste soarele

Biserica Domneasca Sf Nicolae - Curtea de Arges
Biserica Domneasca Sf Nicolae - Curtea de Arges
Sf. Neculai oranduieste sooarele; cu privire la acest rost insemnat, iata ce scrie d-l G. Cosbuc, sprijinindu-se pe credintele poporului nostru:

"Soarele e pus de Dumnezeu sa lumineze pamantul, dar el, ingrozit de rautatile cate le vede pe pamant si satul de acelasi drum vesnic, intruna vrea sa fuga, si sa scape de vederea pamantului. Asa cum umbla el de-a curmezisul peste pamant, de la rasarit la sfantit, tot isi schimba drumul si fuge cu rasarirea, cand spre miazazi, cand spre miazanoapte, ca doara - doara va putea ajunge odata sa faca sfarsit pamantului si el sa stea sa se odihneasca pe cer si sa nu mai aiba de incunjurat pamantul. Iar sfarsitul pamantului va fi atunci cand soarele va ajunge sa rasara de la sfintit si sa sfinteasca la rasarit, adica tocmai intors de cum e astazi.
Dar Dumnezeu nu voieste lucrul acesta si de aceea a pus strajer la miazazi pe San-Nicoara si la miaza-noapte pe San-Toader, ca sa tie calea soarelui si sa-l abata din cale.

Si cica primavara ajunge soarele in fuga lui pe la San-Toader si atunci ia cu el noua babe rele si aduce ploi, si ninsori si prapadenii de vreme rea, ca doara-doara va scapa nevazut de San-Toader pe o vreme ca aceea. Si mai - mai sa-l scape San-Toader, caci soarele apuca sa fuga inainte, dar atunci San-Toader cu noua cai are sa se ia dupa soare si-l fugareste, il alearga sa-l prinda. Si fuge dupa soare treisprezece saptamani, si abia il ajunge colo departe-departe, spre miazazi. Si cum il ajunge, il si intoarce de la miazanoapte spre rasarit.
Biserica Bolnita - Polovragi
Biserica Bolnita - Polovragi
Si se intoarce soare si merge, merge spre rasarit, dar cand ajunge in locul lui cel oranduit de Dumnezeu, nu se astampara ci fuge inainte spre miazazi, ca doara va putea fugi pe de cealalta parte. Si atunci ii iese in cale San-Nicoara si-l prinde, si-l trimite indarat. Si soarele iarasi face ce a facut, si tot asa o parte intruna cu San-Toader si cu San-Nicoara.

Dar odata si odata tot o sa scape el de pazitorii lui; daca nu de San-Toader, dar de San-Nicoara tot o sa scape, ca San-Toader e tanar si are cai, dar San-Nicoara n-are cai si e batran."

* Sf. Niculai atine calea soarelui la miazazi si Sf. Toader sta la miazanoapte, deaorece pe la 6 decembrie soarele rasare de catre miazazi, iar de la aceasta zi, dupa credinta poporului, soarele, alungat de Sf. Neculai, incepe sa rasara tot mai spre miazanoapte, pina pe la Sf. Toader, care il opreste si-l alunga spre miazazi.

"Sarbatorile la romani" - Tudor Pamfile

Biserica Domneasca Sf. Nicolae - Curtea de Arges
Biserica Bolnita - Polovragi


De la VinPeNet.ro
Crama Oprisor a creat o colectie de vinuri premium 
si a dedicat un vin Sfantului Nicolae.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu