20131208

Povestile strugurilor - babeasca si feteasca


strugure - babeasca neagra
Legenda spune ca in toamna anului 1474 oastea lui Stefan cel Mare purta o batalie in aceasta zona cu armata turca. Iesind invingatori din aceasta batalie, Stefan cel Mare a dat porunca ca ostenii sa fie indestulati cu mancare si bautura. 
Hatmanul Nicoara porneste sa cerceteze imprejurimile, mergand pana in satul Nicoresti de astazi. Aici a gasit un vin bun, rosu, la o baba, l-a incercat si s-a indreptat spre locul de popas al oastei. Hatmanul trateaza cu vinul adus si pe voievod, care a ramas surprins de calitatea vinului. 
Pentru ca au ramas fara vin, Hatmanul se intoarce in sat pentru a mai aduce bautura oastei. De data asta se opreste la o casa unde o fata vindea un vin diferit de primul, dar la fel de bun. Hatmanul duce si acest vin ostirii, care se bucura de calitatea acestuia.
Atunci Stefan cel Mare a dat porunca ca satul cu pricina sa poarte numele Hatmanului Nicoara (Nicoresti), soiul de fruct din care era facut vinul de la baba sa poarte numele de „Babeasca” (astazi cunoscut ca Babeasca neagra”), iar cel de la fata „Feteasca”.


Recomandari VinPeNet.ro
Babeasca Neagra si Feteasca ...

Vinuri si soiuri de struguri romanesti 
de pe vremea lui Stefan cel Mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu